img

Noorteseire süsteem Eestis

12:20
Tuulikki Sillajõe - Noortevaldkonna andmehalduse peaekspert, Haridus- ja Noorteamet

Ettekande tutvustus

Aina sagedamini on vaja andmeid, et noorte elu-olu puudutavaid otsuseid teadmistele tuginedes teha. Et aja- ja asjakohased andmed kõikidel otsustustasanditel käepärast oleks, on Eestis loodud noorteseire süsteem.

Ettekanne annab ülevaate Eesti noorteseire süsteemist ja tutvustab Haridus- ja Noorteameti koostöös Statistikaameti ning noortevaldkonna organisatsioonide ja kohalike omavalitsuse esindajatega tehtud noorteseire juhtimislauda. Põgusalt tuleb juttu ka noorsootöö kvaliteedi hindamismudelist.

Ettekandja tutvustus

Tuulikki Sillajõel on majandusteadlase kvalifikatsioon Tartu Ülikoolist (raamatupidamine ja majandusanalüüs, 1987) ja tehnikateaduste magistri kraad Tallinna Tehnikaülikoolist (digimuutused ettevõttes, 2020). Ta on õppinud ka ärikorralduse magistriõppes Tallinna Tehnikaülikoolis, ettevõtlust Soome Markinointti Instituutis, makromajandust Dalhousie Ülikoolis Kanadas jm.

Töö on Tuulikkil alati olnud seotud andmete ja teavitamisega. Ta on töötanud kirjastuses majanduskirjanduse toimetajana ning olnud erinevatel ametikohtadel Statistikaametis, sh 15 aastat peadirektori asetäitjana (2004-2019). Statistikaameti oli ta kaastegev andmete elutsükli kõikides etappides alates andmete kogumisest kuni statistika levitamiseni, aga ka mitmesuguste uute metoodikate väljatöötamisel. Näiteks pani ta aluse tänaseni toimivale statistika levitamise süsteemile, juurutas kaasaegsed põhimõtted konfidentsiaalsete andmete teadusuuringuteks kättesaadavaks tegemisel, vedas Euroopa statistika tegevusjuhise juurutamist ja tegi palju rahvusvahelist koostööd, nt juhtides Eesti EL nõukogu eesistumise ajal 2017. aastal statistika töögruppi.

Praegu töötab Tuulikki Haridus- ja Noorteametis noortevaldkonna andmehalduse peaeksperdina. Igapäevaselt seisab ta hea selle eest, et noortevaldkonna kohta oleks olemas kvaliteetsed andmed ning need oleks kirjeldatud ja hoitud viisil, mis neid mugavalt taaskasutada võimaldab. Tuulikki kirg on andmekirjaoskuse ja -teadlikkuse edendamine.